Amazona Kalkwas 250ml

  • Beschrijving
  • Meer details

Kalkwassen is een decoratieve afwerking die stamt uit de 16e eeuw. Vroeger werd dit op boerderijen gedaan met een dik kalkmengsel. De verf werd op de muren gestreken en wat er overbleef werd verdund en gebruikt om houten meubels te verven. Deze traditionele afwerking bleekt het hout en geeft een witte waas.

Klik verder voor meer details

Amazona Kalkwas is een ambachtelijke was, samengesteld uit natuurlijke grondstoffen, dat niet zo snel slijt als de traditionele kalkwassing.

Voor een optimaal effect kunt u de was het beste toepassen op hout met een open en wijde nerfstructuur zoals eiken en grenenhout. Met een blikje kunt u ongeveer 6 m2 behandelen. Het resultaat levert een imitatie op van de traditionele techniek, die een wit of gebleekt effect geeft aan hout.
U heeft nodig:
staalwol
Amazona kalkwas
Amazona kleurloze boenwas
Handschoenen
Een zachte doek

Verwijder alle vernis of verf die zich op een meubel of hout bevindt. (Beits of was kunt u wel als ondergrond gebruiken.) Gebruik de handschoenen om uw handen te beschermen tegen de was.
Neem een rolletje staalwol en doop het in de witte kalkwas. Wees royaal met de was en wrijf het zowel met de nerf mee als met ronddraaiende bewegingen zodat alle inkervingen van het hout met de was gevuld worden.

Neem een nieuw stukje staalwol wanneer het rolletje met kalkwas verzadigd is. Het hout ziet er nu erg wit uit. Laat het minstens 30 minuten intrekken. Hoe langer u het in laat trekken, hoe sterker de nerven te zien zijn in het eindresultaat.

Neem nu een schoon rolletje staalwol. Neem een klein beetje van de kleurloze boenwas en wrijf het lichtjes over het hout. Dit verwijdert de overtollige kalkwas. U heeft hiervoor maar heel weinig boenwas nodig! Vervolgens wrijft u met een zachte doek het hout nogmaals op. Het resultaat is nu een witgewassen oppervlak met een diepte-effect en een zachte zijdeglans.


Het hout kunt u regelmatig met de kleurloze boenwas behandelen om het een voortdurende bescherming te geven.